GARDEN HOUSE
A new two bedroom house situated on an overshadowed backland site in Notting Hill, London. A pavilion set within the verdant garden accommodates open plan living and kitchen, whilst bedrooms, bathrooms, subservient spaces and lightwells are positioned at basement level. The geometry of the pavilion roof and skylight positioning were developed following extensive solar and daylight analysis to maximise all available sunlight and daylight to render and passively heat the living space below. The development and construction of the timber gridshell pavilion roof employed multiple digital technologies and construction methods including; digital modelling and scripting, 3d printing, laser cutting, cnc profiling, steam bending and lamination. The roof is finished externally with standing seam copper. James undertook the project whilst working for Gianni Botsford Architects, images are with kind permission and copyright Gianni Botsford Architects.
garden house gridshell roof nottinghill london architecture
garden house gridshell roof timber nottinghill london architecture
garden house living open plan architecture
garden house models nottinghill london architecture
garden house roof script grasshopper nottinghill london architecture
garden house cutting pattern nottinghill london architecture
garden house prototype steam bent plywood architecture
garden house roof geometry analysis nottinghill london architecture
garden house digital models architecture
garden house analogue model roof nottinghill london architecture
garden house sketches nottinghill london architecture
garden house solar insolation analysis nottinghill london architecture
garden house in context architecture
Client:Private, Location:London UK, Budget:n/a, Involvement:2008-2012, Status:Construction
PROJECTS
ABOUT
JOURNAL