A GARDENER'S ROOM
A new garden room annexed to a rural property in North Yorkshire UK. The project replaces an existing conservatory and was developed as a self build oak structure to be realised on a low budget. Re-angled toward the verdant garden, interior visual aspect is improved, interpenetration of interior and exterior space is encouraged, and garden circulation is simplified. This reorientation in conjunction with the glazed sliding facade and optimally positioned slot skylights between the splayed timber structure, also facilitate passive solar gains, natural daylighting and stack ventilation. Excessive solar gains and privacy are modulated through bifolding timber screens across the glazed facade, views out are carefully directed away from adjacent buildings to reinforce a rural idyllic. Externally lush green walls and roof will envelop the garden room with further planting also subsuming the existing rear elevation, additional plantable area to the small enclosed garden is thus afforded alongside intensifying its verdant nature. A log burner heats the room interior through the winter months. The project is being undertaken under permitted development rights, requiring only a certificate of lawfulness as opossed to full planning consent.
garden room sustainable timber self build house extension north yorkshire oak architecture
garden room sustainable timber self build house extension north yorkshire oak aerial architecture
garden room sustainable timber self build north yorkshire oak structure architecture
garden room sustainable timber self build north yorkshire oak sunlight interior architecture
garden room sustainable timber self build north yorkshire oak skylights architecture
garden room sustainable timber self build north yorkshire oak interior skylights architecture
garden room sustainable timber self build north yorkshire oak shutters open architecture
garden room sustainable timber self build north yorkshire oak shutters architecture
garden room sustainable timber self build north yorkshire oak shutters closed architecture
garden room sustainable timber self build north yorkshire oak interior floor architecture
garden room sustainable timber self build north yorkshire oak exterior view architecture
garden room sustainable timber self build north yorkshire oak existing conservatory architecture
Client:Private Location:North Yorkshire UK, Budget:£25K, Involvement:2014, Status:Planning
PROJECTS
ABOUT
JOURNAL